Jak Gotujemy

Nasza naturalna dieta jest:
Oparta na produktach naturalnych nieprzetworzonych, tam gdzie jest to możliwe - ekologicznych.
Podstawą diety są pełne (nieoczyszczone) ziarna zbóż i kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana, orkiszowa, brązowy ryż, amarantus i inne), jak również pełnoziarniste płatki i makarony.
Stosujemy świeże sezonowe owoce i warzywa pochodzące z upraw lokalnych.
Zapewniamy niezbędną ilość wysokowartościowych białek zawartych w roślinach strączkowych i świeżych rybach. Sporadycznie stosujemy nabiał (naturalne jogurty oraz twarożek), jaja.
Zwracamy uwagę na stałą obecność w diecie produktów fermentowanych (naszej produkcji żurek, barszcz, kiszonki z warzyw, tempeh). Używamy pieczywa pełnoziarnistego pieczonego na zakwasie.
Używamy zdrowych tłuszczy: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła.
Komponujemy naszą dietę zgodnie z porami roku, z poszanowaniem równowagi kwasowo-zasadowej pokarmów.
Używamy dobrej jakości wody.

Nie używamy:
Wysoko przetworzonych, konserwowanych, produkowanych przemysłowo dań i półproduktów, w szczególności "kostek rosołowych", "polepszaczy smaku" (m. in. glutaminian sodu).
Oczyszczonych przemysłowo węglowodanów,  biały ryż i cukier biały oraz białej rafinowanej soli.
Margaryn, olejów i tłuszczy rafinowanych.
Mleka krowiego UHT i śmietany UHT.
Produktów mrożonych, w tym mrożonych dań gotowych.
Wszystkie posiłki przygotowujemy na bieżąco.
Nie używamy kuchenek mikrofalowych!

2011 AlmaVerde catering ekologiczny
Gotujemy zgodnie z naturą
Wszelkie prawa zastrzeżone
Hellada Grecka Tawerna
Newsletter